0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
PR
Foto: PR

Formand for By & Land, Karen Margrethe Olsen.

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til redaktionen@kulturmonitor.dk

Karen Margrethe Olsen om ny museumslov: Man bør tænke sig rigtig grundigt om, før man tillader byggeri på fortidsminder

Museumsloven står over for en ændring, der vil muliggøre byggerier på fortidsminder. Men uanset hvor gennemtænkte ændringerne er, vil deres konsekvenser række langt ind i fremtiden, og store formidlingstiltag kan hurtigt blive utidssvarende, skriver formanden for By & Land, Karen Margrethe Olsen, i dette debatindlæg.

Debat

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ønsker at åbne for yderligere muligheder for etablering af bygninger på fortidsminder.

Med andre ord betyder det, at hun vil muliggøre det 351 millioner kroner dyre bygge- og formidlingsprojekt på Nyborg Slot, som i december sidste år blev standset efter klager til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Som bekendt har netop dette projekt fået stor opmærksomhed. Ikke mindst fordi klagenævnet omstødte Slots- og Kulturstyrelsens godkendelse af det store projekt. Projektets udgangspunkt er etablering af et formidlingscenter på selve fortidsmindet, herunder genopbygningen af et af borgens tårne.

Formidling er allerede i dag et af de hensyn, som kan retfærdiggøre, at der dispenseres fra museumslovens generelle forbud mod byggeri på fortidsminder. Hensynet til formidling, tilgængelighed og et større handlerum for fortidsminder i brug mener ministeren altså skal tillægges endnu større vægt, end loven giver mulighed for i dag.

Museumscafeen serverer den samme, kultiverede frokost og har de samme tørklæder til salg, hvad enten du besøger Bornholm eller Nyborg

Opfordringen herfra skal lyde, at man skal tænke sig rigtig grundigt om, før der ændres i museumsloven. Det er klart, at der lokalt er stærke interesser i de enkelte projekter, store som små.

Tillades et kæmpe byggeri på Nyborg Slot, vil det derfor være ganske uforståeligt, at et gelænder ikke kan sættes op på gravhøjen på Fur eller for den sags skyld på alle landets mere end 20.000 gravhøje – og hvad med et udkigstårn på toppen af gravhøjene?

Konsekvenser for fremtiden

Det bærende element i den nugældende museumslov går ud på at beskytte fortidsminderne imod fysiske og visuelle ændringer og således sikre, at deres arkæologiske vidnesbyrd bevares intakt, og at deres oprindelige udtryk og fortælling opretholdes for eftertiden. Disse bestemmelser har eksisteret i næsten 100 år. Mange vil derfor mene, at det er på tide, at loven opdateres. Men ændringer, uanset hvor gennemtænkte de er, har konsekvenser, som rækker langt ind i fremtiden.

Vores opfordring er klar: Formidlingen skal underlægge sig stedet

Hvad sker der egentlig med de steder og den kulturarv, vi skal opleve, hvis det hele bliver pakket ind i moderne bygninger med cafeer, museumsbutikker og superaktuel arkitektur? Jeg frygter, at det hele kommer til at ligne hinanden. Det bliver umuligt at kende forskel på, om du har oplevet et voldsted, en slotsruin, et vadehavslandskab eller en skovvandring, fordi der står sjove trappetårne alle steder. Museumscafeen serverer den samme, kultiverede frokost og har de samme tørklæder til salg, hvad enten du besøger Bornholm eller Nyborg.

Vores opfordring er klar: Formidlingen skal underlægge sig stedet. I denne digitale tidsalder kan et link eller en QR-kode lynhurtigt sende enhver med en smartphone hen til en hjemmeside med alle de informationer, der er nødvendige for at forstå det pågældende sted. Små film og guider, der bogstavelig talt falder lige ned i hånden på de besøgende, fortæller stedets historie, og virtuelle briller kan føre dig direkte ind i historien.

Husk By & Land, hvis loven ændres

Nye trends vil i større omfang lægge vægt på en autentisk oplevelse af uforstyrret ægthed, så den besøgende, med udgangspunkt i mere beskedne formidlingsgreb og egen fantasi, selv kan skabe en fortælling og en oplevelse. Store formidlingstiltag, der er interessante på anlægstidspunktet, kan hurtigt blive utidssvarende.

Forslaget til ændring af museumsloven indeholder flere elementer end de ovennævnte. Pladsen tillader ikke, at jeg kommer ind på alle disse, men et sidste skal nævnes: et forslag om, at der oprettes en kulturarvsafdeling i Miljø- og Planklagenævnet, og at to faste sagkyndige på kul