0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
PR
Foto: PR

Skuespiller Christiane Bjørg Nielsen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til redaktionen@kulturmonitor.dk

DR og TV 2 vil ikke have kulturnyheder som selvstændig blok i nyhedsdækningen, men hvad vil de så? For kulturformidlingen er ikke god nok

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debatindlæg: For nylig indsamlede vi cirka 1900 underskrifter fra kulturarbejdere fra hele landet med en opfordring til tv-stationerne om at programsætte daglige kulturnyheder på lige fod med Sporten og Vejret. Ligesom de gør på Sveriges SVT. Vi mener faktisk, vores nationale tv-stationer har en forpligtelse til at formidle nyheder fra kulturen ud til danskerne. Kulturnyt bør være en obligatorisk del af den almene dækning i et moderne samfund.

Jeg er en af initiativtagerne, og jeg vil gerne ridse op, hvordan status er lige nu.

Vi dækker da kulturen i nyhederne, siger tv-stationerne. Bare se her: Den seneste tid har der da været nyt fra James Bond, og der var en kunstner, der løb med en halv million i Aalborg.

Gode historier med en wauw-effekt skal nok komme i nyhederne. Men det er ikke kun dén kulturformidling, vi efterspørger.

Vi savner også den brede dækning. Ikke som en del af selve ’Nyhederne’ men i sin egen blok, ligesom vi har Sport, Vejr og Klima, regionale nyheder med mere. Det kan være nyt om musik, gamerkultur, museer, arkitektur, teater og film, kulturarv, litteratur, lokale begivenheder, undergrunden og de etablerede og med plads til den kritiske journalistik og baggrundstof.

National kulturnyhedsformidling findes ikke i dag på tv. Det er vi mange, der savner. DR og TV 2 skal vel følge med tiden. Det er jo det, vi allesammen betaler dem for over skatten.

Møde med TV2

Men vores to store tv-stationer er ikke enige. Emnet blev taget op på DR P1, men cheferne på DR har ikke ladet høre fra sig. Vi har dog hørt udtalt i debatprogrammer, at svaret er nej.

TV 2 havde til gengæld temaet oppe at vende på News indtil flere gange og inviterede os desuden ind til et møde. Selvom de på forhånd havde tilkendegivet, at de ikke tror på en selvstændig kulturnyhedssektion, så ville de gerne tale med os. Og trods det, at vi ikke fik indfriet vores hovedærinde hos TV 2, oplevede vi en lydhørhed.

Forhold som seertal og den stigende konkurrence fra streamningstjenester vejer dog tungt, men mest tung er nok den holdning, at kultur som nyhedsstof ikke er interessant nok. Her er vi naturligvis ikke enige. ’Kulturen på News’ var en stærk satsning, og der er sket meget siden. Blandt andet har der været en pandemi. Måske er tiden mere moden nu.

Selvfølgelig kan kulturnyheder være spændende tv. Det handler om at sætte dygtige folk på opgaven. Og nyheder skal netop ikke konkurrere mod Netflix og co.

Efter mødet vendte TV 2 tilbage med den melding, at det kunne være en mulighed at kigge på en egentlig kulturredaktion. Det ville kræve noget omlægning af ressourcerne, men de ville overveje det.

Det er sød musik i vores ører, for sådan en redaktion ville lægge op til gensidigt samarbejde os fra kulturen og medierne imellem. Det er en positiv hensigtserklæring, TV 2. Og den udvikling glæder vi os til at følge fremover.

Svenskerne

»Vi er ikke interesserede i, hvad de gør i Sverige,« har vi hørt. Jeg personligt ser tit svensk tv, og jeg bliver helt misundelig, når de siger: »og nu til Kulturnyhederne«.

»Svenskerne laver tv på en helt anden måde,« hører vi ude på kontoret på TV 2. Og det er rigtigt. De har ikke ligeså travlt med at please seerne med resultater og sensationer. Ja, de kan sågar finde på at sende en hel opera på SVT 2 lørdag aften.

Men vi kan jo ligeså godt inspireres af hinanden. Svenskerne elsker for eksempel ’Bonderøven’. Og vi er vel også ret glade for Gryn, Beck og Maria Wern. En skam hvis vi føler os for fede til at kigge over sundet.

Man kan undre sig over, at vi her i landet opfatter kulturformidling så elitært og eksklusivt. Vi lever jo ikke i huler, hvor fuglelyde er den eneste musik, og udsigten over skoven er det eneste billede. Kultur er vores allesammens fælles verden, og den næres ved, at vi stiller skarpt på den. Kulturnyheder i Sverige er med til at binde hele det kæmpe land sammen og netop det kulturelle er en af Sveriges allerstørste trumfer.

De har muligvis en masse andre udfordringer, men de har forstået at sætte kulturen højt på dagsordenen.

Stigende interesse for kultur

Der bliver heldigvis produceret masser af godt kultur-tv, og programmer som ’Danmarks Bedste Portrætmaler’, ’Kunstnerkolonien’ og ’Toppen af Poppen’ er populært. Mon ikke de forretninger, der sælger male- og tegnegrej, kan mærke en stigende interesse, når portrætmalerne har været på skærmen? Vi spejler os i det, vi ser, og den slags har en selvforstærkende effekt. Tænk på at Sporten i sin tid fik plads efter Radioavisen, og hvordan den gennem årene har genereret en gigantisk interesse for sport og har fået mange børn og unge ud i sportsklubberne. Tv har her haft en decideret opdragende funktion.

Regionalstationerne er gode til at opsøge kulturen og har mange seere, men noget af det, der bliver omtalt i Lorry, burde da også komme nordjyderne for øre. Og omvendt. Efter nedlukninger og udrejseforbud har vi pludselig fået øjnene op for, hvad vores eget land kan. Og ovenpå coronaen har der været en sult efter alt det, vi er sammen om, og den tendens og interesse skal vi gribe.

Så nytter det ikke noget, der sidder nogle folk på tv-stationerne, der synes, de gør det godt nok, og at de sender kulturnyhedsstof nok til folket. Altså highlights som Bond og Haaning, der løb med pengene i Aalborg.

»De vil bare have omtale«

Underskriftindsamlingen fik da sat gang i en debat, og det har været en interessant øvelse at prøve at samle folk fra hjørner af hele kulturen om denne sag – fra øst til vest og fra nord til syd. Det kan jeg ikke huske er gjort før i al den tid, jeg har arbejdet professionelt med kunst og kultur.

For hvordan får man i virkeligheden fokus på en sag? Skriver et brev eller indlæg? Er gjort. Stiller sig ud med et banner foran DR byen? Næppe. Får TV-Avisen til at tage spørgsmålet op? Glem det.

»Jamen, det er kulturen selv, der stiller forslaget,« bliver der sagt og tænkt. »Det er klart, at de gerne vil have omtale.« Og »projektet er dødfødt, fordi man ikke har medregnet den journalistiske selvforståelse.« (sidstnævnte citat er fra en kommentar på Kulturmonitor d. 29. september).

For mig er denne opfordring slet og ret opstået ud fra en årelang træthed over manglende kulturnyhedsdækning. Jeg er også selv bruger – jeg er interesseret i al mulig kultur, der rækker langt videre end den teater- og filmverden, jeg selv kommer fra.

Men selvfølgelig vil Kulturnyhederne være et boost for kulturen, så kald det en win win. For både kultur og publikum. Ligesom Sportsnyhederne er et boost for sporten. Men det er interessant. For al nyhedsdækning er omtale. Og hvis der er noget i Nyhederne, der vækker ens interesse, har omtalen jo i en eller anden grad været en form for reklame. Mon ikke for eksempel omtalen af Bond får flere i biografen for tiden? For mig at se kan en journalist sagtens have frihed og albuerum i en kulturredaktion – men det må være svært at være journalist, hvis et indslag ikke må inspirere.

Det er en ærlig sag at sige, at man ikke interesserer sig for kultur, ligesom vi er mange, der zapper væk under sporten, men det er lidt overraskende, der er nogle, der decideret har været ude med riven over denne opfordring.

I sommer blev der åbnet for sporten efter den lange nedlukning - og et EM i fodbold blev afløst af Tour de France, som igen blev afløst af Olympiaden, der igen blev afløst af de Paralympiske Lege.

Da var det, som om al den øvrige kultur pludselig forsvandt; alt det vi havde haft sammen under nedlukningen, hvor film, musik og bøger fik en kæmpe opblomstring, hvor kunstnerne agerede altansangere, og der blev sunget i stuerne som aldrig før.

Og så nu – fordi vi stikker hovedet ud af busken og opfordrer vores public service tv-stationer til også at formidle nyt fra kunst og kultur for danskeren, så får vi skudt i skoene, at vi bare vil have mere omtale selv.

Det havde da været dejligt, hvis det havde været seerne selv, der havde taget det her initiativ, men da vi som kunstnere og kulturarbejdere står med fødderne placeret i mulden og ved, hvor meget der sker i landet, som den brede befolkning ikke har den ringeste anelse om, så giver det måske alligevel meget god mening, at opråbet kommer fra os.

Medieforliget

Vi har stadig et møde med Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen til gode, mens DR har været bemærkelsesværdigt tavse.

Vi håber, kulturen får fokus i de kommende medieforhandlinger.

Det har en væsentlig signalværdi, at et land vægter at fortælle om den aktuelle kultur fra hele landet. Det må netop være public service tanken, at vores tv-stationer også formidler det, vi måske ikke selv vidste, vi savnede. Og ikke selv aktivt har søgt.

Kulturnyheder med medrivende reportager og relevante historier – ingen søvndyssende indslag – men noget der pirrer nysgerrigheden og med stærke journalistiske greb i flot – måske kunstnerisk indpakning. Den opgave tror vi godt, vores nationale tv-stationer kan løfte.

Nu har de hørt os.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce