0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
PR
Foto: PR

Camilla Mordhorst og Carsten Haurum fra Dansk Kulturinstitut.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til redaktionen@kulturmonitor.dk

Dansk Kulturinstitut til statsministeren: »Tak for åbningstalen Mette – lad os hæve blikket mod den globale arena!«

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debatindlæg: »Vi har brug for dansk kunst og kultur til at udfordre os.« Sådan lød det fra Mette Frederiksen i sidste uge i Folketingets åbningstale.

Vi kunne ikke være mere enige, men lad os hæve blikket og lade dansk kultur udfordre på den globale arena fremfor kun at udfordre inden for landets grænser. For kulturelle indsatser kan være med til at løse nogle af de svære udfordringer, som verden står overfor. Så lad os få dansk kultur mere på banen – den internationale vel og mærke!

Men vi starter lige med en disclaimer. Dette indlæg handler ikke om penge, men om at belyse et uudnyttet potentiale. For det er på tide, at vi taler mere om, hvordan vi kan få dansk kultur til at spille en større rolle i en international kontekst.

Det er ikke noget nyt, at selve kunstens og kulturens rolle i samfundet bliver debatteret. Hvad er vores værdi? Hvad er vores effekt? Kan vi være med til at løse samfundsproblematikker? Vi læser med stor interesse om stærke nye organisationer (stort velkommen til Dansk Kulturliv) og tankerne om Kulturens Analyseinstitut.

Kulturbranchen er igen ved at komme på fode. De nationale udfordringer har af åbenlyse årsager været i fokus, men nu er tiden igen kommet til at løfte blikket, for lige så vel som dansk kunst og kultur kan udfordre os i Danmark, kan den udfordre vante tanker og være med til at finde nye veje på et globalt plan.

Vi har brug for kritisk tænkende borgere

Klimakrisen accelerer, og stadigt flere demokratier kommer under pres. Nye globale supermagter vokser frem med andre værdisæt og spilleregler. Der er brug for kritisk tænkende borgere, der kan gennemskue misinformation, udfordre autokratiske tiltag og skabe rum, hvor der er plads til at ytre sig og være konstruktivt uenige.

Hvis de kommende generationer skal have mulighed for at spejle sig i andre værdisæt, må vi være med til at vise, hvad centrale værdier som demokrati, ytringsfrihed, ligestilling og mangfoldighed kan, hvis det skal blive den oplagte vej for udsatte lande. Og her spiller dansk kultur en vigtig rolle.

Et rigt kunst- og kulturliv har gang på gang vist sig, at det kan udfordre det bestående og give inspiration, samhørighed og evne til at forandre. Det giver os en mulighed for at finde nye perspektiver på nutiden og dermed være med til at forandre fremtiden. Og det er heri det uforløste potentiale ligger.

Kunst og kultur kan skabe forandring

I over 80 år har vi på Dansk Kulturinstitut arbejdet uden for Danmarks grænser og oplevet, hvordan kunst og kultur kan skabe dialog, forståelse og forandring.

I Ukraine har vi set, hvordan den danske teatervirksomhed C:NTACTs metoder formåede at skabe et rum for ekstrem svære samtaler om alles andel i den udbredte korruptionskultur i landet.

I Rusland har den nordiske tradition for brug af kulturelle metoder og greb gjort det muligt at inddrage unge borgere – for første gang - i nye grønne bud på byudviklingsplaner.

I Kina har en udstilling af ligestillingsplakater fra 70’ernes Danmark og det maoistiske Kina vist, at begge lande deler en drøm om mere ligestilling trods meget forskellige kulturer. Og ikke mindst åbnede udstillingen det kinesiske publikums øjne for, at ligestilling ikke kun handler om to køn, men om at skabe mere plads til at være, som man er.

Dansk kunst og kultur kan noget på den internationale bane, men for det virkelig skal batte, skal den bane kridtes op.

Hæv det kulturelle blik op over andedammen

I mange år var Danmark internationalt anerkendt for sit velkoordinerede og innovative kultursamarbejde med udviklingslandene. I perioden 1998-2016 blev indsatsen samlet under Center for Kultur og Udvikling, som målrettet støttede kunst, kultur og de kreative erhverv. I den afsluttende evaluering blev der fremhævet en lang række indsatser og resultater, hvor projekter inden for musik, sport, teater og uddannelse havde været med til at skabe demokratisk udvikling gennem samfundskritisk kunst og kultur.

Med en fælles koordineret indsats vil Danmark igen blive et forbillede og en vigtig samarbejdspartner, når det kommer til at indtænke kulturen.

Det kræver hverken nye organisationer, omfattende programmidler eller en langvarig kapacitetsopbygning.

For erfaringerne findes allerede blandt de danske kultur- og civilsamfundsorganisationer, i erhvervslivet og på forskningsinstitutioner, hvis man tænker dem som kvalificerede netværk, der løfter indsatsområdet i fællesskab. Det eneste, det kræver, er, at man hæver det kulturelle blik op over andedammen og giver Danmark en ambitiøs international kulturpolitik. For med en international kulturpolitik i ryggen kan vi nå langt!

Danmark kan gøre en forskel

Danmark kan gøre en reel forskel ved at hjælpe med noget af det stærkeste, vi har: en metode til at skabe fælles løsninger, hvor civilsamfund, myndigheder, erhverv og kulturliv arbejder sammen, og borgerne er med til at definere opgaven og dermed blive en del af løsningen.

Et eksempel på det er det nye ukrainsk-danske ungdomshus i Kyiv og Den Ny Demokratifond. Begge indsatser drives af konsortier, hvor vi på Dansk Kulturinstitut er gået sammen med hhv. Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og 3F, Dansk Industri, DUF og IMS- International Media Support.

Ved at rykke sammen på tværs af sektorer arbejder vi for at styrke kapacitet og udveksling inden for medier, arbejdsmarkedsorganisering, unge, kultur, køn samt miljø og klima. Vigtige grundpiller i et aktivt, uafhængigt og mangfoldigt civilsamfund.

I ungdomshuset kan ukrainske og danske unge møde hinanden, diskutere demokrati og udleve fremtidsdrømme både gennem samtaler og i form af filmproduktioner, musik, teater mm. Og Den Ny Demokratifond har også kulturen på dagsordenen, når civilsamfundene skal styrkes i demokratier under stort pres – blandt andet i Belarus, Georgien og Armenien. Begge projekter er finansieret af Udenrigsministeriets naboskabsprogram og er klare beviser på, at dansk kultur kan være en afgørende motor for positiv global udvikling.

For det er gennem kulturen, at vi kan mødes som ligeværdige partnere, som mennesker. Og det er gennem kunstens briller, at man får åbnet nye verdner, og hvor der er potentiale til at se problemer som misforståede muligheder.

Så lad os igen gøre Danmark til et forbillede, når det kommer til at indtænke kulturen i udenrigs- og udviklingspolitikken. Som en af de danske institutioner, der har mere end 80 års erfaring i feltet, tør vi godt garantere, at det vil virke!

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce