0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privat
Foto: Privat

Henrik Poulsen er formand for de faglitterære forfattere under Dansk Forfatterforening

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til redaktionen@kulturmonitor.dk

Formand for de faglitterære forfattere: »Lukning af lex.dk rammer folkeoplysningen«

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debatindlæg: Den åbne, digitale og forskningsvaliderede encyklopædi lex.dk er pillet ud af Finansloven. Det er et kæmpe tab for folkeoplysningen, videnssamfundet og den offentlige informationskvalitet. Det drejer sig om et beskedent beløb på 22 millioner. Det skal ses i lyset af de milliarder, som techgiganterne investerer i deres gratis tjenester.

Indholdet på lex.dk er skrevet af forskere og valideret af fagfæller. Det har overført den klassiske encyklopædi til de digitale og åbne medier. Det er derfor et nødvendigt alternativ til de mange gratis tjenester, der tilbyder viden og information, der ikke er kurateret.

I en tid hvor informationskvaliteten er under pres, hvor misinformation og fake news breder sig som en steppebrand, er lex.dk et afgørende brandværn for viden og oplysning.

Uundværligt redskab for fagforfattere

For fagforfattere, der har brug for troværdige kilder og løbende opdatering af forskningsbaseret viden, er lex.dk et uundværligt redskab. Vi må ikke overlade det til tilfældigheder og techgiganter med andre dagsordener at sprede viden.

Al erfaring fra folkeoplysningen viser, at en stor del af den voksne befolkning opsøger deres faktaprægede oplysninger i dansksprogede medier, og de behøver den frie adgang til lex.dk, da der reelt ikke findes noget valideret alternativ.

Misinformation og fake news er undergravende for et demokratisk samfund. I folkeskolerne og ungdomsuddannelserne har man styrket indsatsen for at komme spøgelset til livs. Nu må Folketinget støtte denne indsats med en troværdig vidensplatform. »Det er et spørgsmål om prioritering,« hævder Socialdemokratiets kulturordfører Kasper Sand Kjær.

Ja, netop!

Få nu det beskedne beløb på finansloven igen, inden alle medarbejdere er væk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce