0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Jeppe Krogsgaard Christensen: Ny online-boghandel ligner et lysende columbusæg og bør danne skole for alle kunstnere og udgivere

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommentar: Forleden blev et nyt site lanceret, der kan vise sig at være vejen frem for kunsten og kunstnerne i det nye digitaliserede, stadig mere monopoliserede årtusinde. Intet mindre.

Mikrofest.dk er en online-boghandel, der sælger bøger fra landets små, kvalitetsbevidste forlag. “Store bøger fra små forlag,” som folkene bag kalder det, og det opsigtsvækkende ved konceptet er, at det er kurateret. Det er således ikke enhver selvudgiver, der kan få sine bøger til salg på sitet, men kun forlag, som et panel af litteraturforskere, kritikere, digtere og formidlere har godkendt.

På den måde har sitet sikret sig mod at blive en ophobning af bøger af forfattere, der ikke er dygtige nok til at udkomme på de store forlag. Mikrofest.dk satser i stedet på at blive et sted på nettet, der borger for litterær kvalitet, og som leveres af fremragende forlag som Sidste Århundrede, Palomar, OVO press, Kronstork og Arkiv for detaljer.

Amazon er på vej

Sitet – og behovet for det – er opstået i en tid, hvor Amazon er på vej ind på det danske bogmarked, og hvor kampen om læserne kun bliver hårdere. Det vil betyde mere fokus på udgivelser, der appellerer til de mange, om emner som er oppe i tiden, “vigtige bøger,” som de gerne sælges som, samt fortælleformer, der ikke er for fremmede eller for eksperimenterende.

I den kamp bliver de små forlag let skubbet endnu længere ud i periferien: Boghandlerne, der kæmper for livet, vil vælge at tage de sikre sællerter hjem og se bort fra resten, og samtidig vil de trængte aviser også anmelde færre bøger og satse på dem, de fleste læsere kender.

I det rædselsscenarie, der med al sandsynlighed bliver virkelighed, ja, som rent faktisk allerede ER virkelighed, ligner mikrofest.dk et lysende columbusæg og et eksempel til øjeblikkelig efterfølgelse for andre kunstnere og udgivere i samme udsatte position.

Med sitet har nysgerrige læsere fået ét sted at søge hen på computeren eller mobilen i stedet for selv at skulle orientere sig i det uoverskuelige vildnis af småforlag, og musikere og pladeselskaber burde prompte kopiere konceptet: Et panel med eksperter og et site, hvor lyttere med mod på andet end Rasmus Seebach og The Minds of 99 kan klikke sig ind og købe plader fra de utallige små, fremragende pladeselskaber, der findes derude.

Kunstmalerne kunne gøre noget lignende. Mindre gallerier og andre aktører kunne slutte sig sammen og skabe et sted på nettet, hvor mennesker med lyst til andet end Poul Pava kunne se og købe.

Små forlag løfter vigtig opgave

På den måde, med et kurateret site, renses de små udgivere og kunstnere også for den allersidste rest af mistanke om amatørisme og afvisninger fra den etablerede, pengetunge kunstverden. Og ser man på forlagene, der er tilsluttet mikrofest.dk, har mange af dem udgivet bøger, det danske litteraturlandskab ville være fladere foruden, og som også har ført priser og nomineringer med sig.

Det var eksempelvis Jensen & Dalgaard, der udgav Carsten Müller Nielsens 'De døde fylder dagene med en smag af mønter', der vandt DR Romanprisen i år, mens Silkefyret i 2017 oversatte norske Henrik Nor-Hansens 'Termin', der blev indstillet til Nordisk Råds litteraturpris, mens Arena i flere år har sørget for, at vi kan læse det brasilianske geni Clarice Lispector, og Hoff & Poulsen har æren for, at Boccaccios italienske 'Dekameron' findes på moderne, velklingende dansk.

De små forlag løfter en uhyre vigtig opgave med at udgive nye forfattere og kaste lys på eksperimenterende litteratur før og nu og ude og hjemme. Opgaver der ikke er nogen økonomisk gevinst ved, men kun udføres af kærlighed til værket, og som derfor ofte opgives af de store forlag.

Mikrofest.dk er en sammeslutning af ildsjæle, af alle dem der kun brænder for litteraturen, og der bliver i den grad brug for fælles front i den nære fremtid, hvor det anderledes, det skæve, det udfordrende, meget let bliver skyllet væk af den buldrende mainstream.

Men måske kunne mikrofest.dk tænkes ind i et endnu større, endnu mere modstandsdygtigt koncept, hvor de delte portal med lignende sites inden for musik, malerkunst og andre kunstarter. Altså et site med forskellige undersites. Alle kuraterede. For det må aldrig blive amatørernes og de talentløses fest. Det er uhyre vigtigt, hvis den anderledes kunst skal fremstå som et reelt alternativ til den etablerede med dens helt anderledes potente økonomier. Det kunne blive noget af en mikrofest. Ja, en af de helt store.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce