0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nicolas Tobias Følsgaard
Foto: Nicolas Tobias Følsgaard

Med sin alder på blot 33 år er svømmeren Jeanette Ottesen og hendes omdiskuterede biografi 'Fri' udtryk for de tendenser, Birgitte Possing kritiserer.

Kulturmonitor
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Professor kritiserer »meget, meget ukritisk« storproduktion af biografier i den danske forlagsverden

Kulturmonitor
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I kølvandet på to højtprofilerede biografer udgivet på Gyldendal og Politikens Forlag – bøger, der hver især har trukket problematiserende overskrifter – har professor og ekspert Birgitte Possing rettet en bredside mod forlagsverdenens storproduktion af biografier. Det skriver Politiken.

Ifølge professoren, der har en doktorgrad i komparative kulturstudier og er forfatteren bag bogen ’Ind i biografen’, er det blevet »meget, meget ukritisk, hvad der bliver udgivet af biografier«, siden genren for alvor tog fart for fem-ti år siden. Det kan både ses i kvaliteten af det stigende antal udgivelser samt i forlagenes altoverskyggende hensyn til bøgernes kendiseffekt, mener Birgitte Possing.

»Hvis man vil have en sællert, skal man bare finde en kendt person,« siger professoren, som ser tendensen komme til udtryk gennem den gradvist lavere alder blandt de biograferede personer.

»Det er for tyndt et grundlag at vurdere et helt liv på. En god fortælling vurderes på slutningen. Hvordan kommer du ud af det her? Nogen kan være en eksploderende stjerne som 28-årig, men siden fade helt ud resten af livet. Forlag og forfattere er lidt hurtige til at give kontrakter og opmærksomhed til dem, der er kendt fra tv«, siger Birgitte Possing.

Forlagschef: Tomme kalorier gennemskues

Politikens Forlags forlagschef for nonfiktion, Kim Hundevadt, var for nyligt ude at forsvare Linse Kessler-samtalebogen ’Linse og Didde: Møgkællinger har det sjovere’, hvori beskrivelsen af et knivoverfald begået af Linse Kessler i 1995 har vakt kritisk opsigt.

Til Politiken påpeger han nu, at der på tværs af danske forlag udgives i omegnen af 100 biografier om året, men afviser samtidig Birgitte Possings kritik af en genre, der vægter kendisfaktor over litterær tyngde.

»Det er ikke nok, at du har været med i ’Vild med dans’ eller er studievært. Efter at have arbejdet med biografier i 10 år har jeg erfaret, at folk opfatter det som spekulation, hvis man serverer tomme kalorier,« siger Kim Hundevadt til avisen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce