0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Region Midtjylland har flere forsøg med kultur på hospitalerne, for eksempel med akustiske musikoptrædener på intensivafdelingen på AUH. Her ses konservatoriemusikerne Ninna Morsing (tv) og Frederik Sandfeld. Foto: Tonny Foghmar, Region Midtjylland

Kulturmonitor
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Region Midtjylland er med i nyt skandinavisk netværk for kultur og sundhed

Kulturmonitor
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gennem længere har Region Midtjylland markeret sin vedblivende tro på værdien af kultur- og sundhedsfaglige overlap med en række forskellige initiativer på området.

Nu har regionen indgået et ambitiøst samarbejde med Sarpsborg Kommune i Norge og den svenske kulturinstitution TILLT – et samarbejde, der i første omgang skal styrke strukturen og udbrede vingefanget i den samlede nordiske kultur- og sundhedsindsats.

Projektets første fase er støttet med 700.000 kroner af EU’s regionalfondsmidler og bærer navnet Kulkur. Bagved ligger en langsigtet målsætning om at gøre kultur og kunst til en mere fast bestanddel af plejesektoren og hospitalerne i ikke bare Danmark, Norge og Sverige, men hele verden.

»Som det er i dag, mangler vi en infrastruktur, som understøtter, at viden om, hvad der virker på kultur og sundhedsområdet, også når frem til klinikere og plejepersonale, der kan have gavn af det i deres arbejde – og til de borgere, der efterspørger løsninger. Den udfordring skal projektet være med til at løse,« siger næstformand i Region Midtjyllands udvalg for regional udvikling, Flemming Knudsen (S), i en pressemeddelelse.

Drømmer om at gøre en forskel i hele verden

I løbet af det første år skal Kulkur starte et netværk i Skandinavien, hvor sundhedsvæsnet og plejesektoren kan møde professionelle kulturaktører og kunstnere. Her har Region Midtjylland helt naturligt en vigtig rolle at spille i vidensdelingen, lyder vurderingen fra egne rækker.

»Vi har en række erfaringer at byde på, men det samme har vores nabolande, og derfor er internationalt samarbejde og erfaringsudveksling oplagt,« siger regionsformand for udvalget for regional udvikling Jørgen Nørby (V) i pressemeddelelsen.

Region Midtjyllands fokus på kultur og sundhed har blandt andet vist sig gennem forløb med korsang for lungesyge og læsegrupper for psykisk sårbare, mens en målrettet, Holstebro-baseret indsats ved navn ’Kultur i hverdagen’ har givet arbejdsløse borgere, der kæmper med manglende motivation og/eller diagnoser som angst og stress, motivationen tilbage via kunstneriske kurser.

Spørger man regionens kulturkonsulent, Mikkel Ottow – der tidligere har betonet vigtigheden af at dyrke berøringsfladen mellem kultur og sundhed – indebærer Kulkur-projektet og dets samlede budget på 1,7 millioner kroner store perspektiver.

»Vi drømmer jo om at skabe et internationalt center, der kan gøre vejen fra idé til handling kortere for kultur- og sundhedsaktører i hele verden, og som kan sikre de bedste løsninger og international udbredelse af dem,« siger Mikkel Ottow til Kulturmonitor.

Han hæfter sig ved, at de foreløbige EU-støttemidler på 700.000 kroner har vakt opsigt i flere dele af verden, hvor kultur- og sundhedsinitiativerne griber om sig.

»Alene i de seneste uger (siden EU allokerede støttemidlerne, red.) er vi blevet kontaktet af folk fra New Zealand, Tyrkiet, Rumænien, Portugal, Kina og Baltikum, som ønsker at samarbejde,« siger Mikkel Ottow.

Kan føre til vild vækst i jobsektoren

Kultur- og sundhedsindsatsen i Danmark har langt fra kun centreret sig om den midtjyske region, men er skudt op flere steder i landet, siden det tværkommunale projekt ’Kultur på recept’ drejede nøglen om i 2019.

Således har også Halsnæs Kommune og Helsingør Kommune satset på kulturorienterede sundhedsløsninger, mens Kulturregion Fyn – der for nylig ansatte en projektleder til at udbrede emnet – sammen psykiatrien i Region Syddanmark fra juni 2020 til juni 2021 prøvede kræfter med billedkunsten som behandlingsalternativ.

Hos Region Midtjylland er det nu afgørende, at Kulkur-projektet kan samle de mange erfaringer og skabe »styrkede relationer mellem sektorerne og mere samarbejde mellem praksis og forskningsinstitutionerne« ifølge Mikkel Ottow.

»Hvis det lykkes, vil vi med kultur- og sundhedsindsatsen i de kommende år blandt andet se en stor vækst i jobsektoren i mellemrummet mellem kulturelle, sociale og sundhedsmæssige kompetencer. Og så vil unge såvel som ældre selvfølgelig få en lang række anderledes og helhedsorienterede sundhedstilbud på hylderne,« siger kulturkonsulenten.

Forprojektet havde start 1. oktober 2021.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce